Blossom

Συμπλήρωμα διατροφής με 2 διπλό συνένζυμο coQ10  για:

  • Τόνωση
  • Αντιοξειδωτική προστασία
  • Τόνωση της καρδιακής λειτουργίας 
  • Ελλάτωση μυοπάθειας από στατίνες
  • Αντιγήρανση

Οφέλη του CoQ10

Πολλές από τις φυσιολογικές βιολογικές διεργασίες μας δημιουργούν υποπροϊόντα γνωστά ως ελεύθερες ρίζες. Αυτές οι ενώσεις μπορεί μερικές φορές να προκαλέσουν κυτταρική βλάβη γνωστή ως οξειδωτικό στρες .

Αρκετά από τα οφέλη του CoQ10 για την υγεία οφείλονται στην ικανότητα αυτού του ενζύμου να προστατεύει από το οξειδωτικό στρες. Αυτή είναι σημαντική ικανότητα καθώς το οξειδωτικό στρες και η οξειδωτική βλάβη σχετίζεται με φλεγμονή και ένα ευρύ φάσμα χρόνιων ασθενειών.

1. Αντιμετωπίστε τις καρδιακές παθήσεις και την καρδιακή ανεπάρκεια

Η καρδιακή ανεπάρκεια είναι αποτέλεσμα συσσώρευσης βλάβης από καρδιακές παθήσεις όπως η στεφανιαία νόσος ή η υπέρταση (υψηλή αρτηριακή πίεση). Με την πάροδο του χρόνου, αυτές οι καταστάσεις αλλάζουν τη δομή ή τη λειτουργία της καρδιάς έως ότου δεν είναι πλέον σε θέση να αντλεί αίμα σε όλο το σώμα όπως θα έπρεπε. Μελέτη που περιελάμβανε 420 συμμετέχοντες με μέτρια έως σοβαρή καρδιακή ανεπάρκεια διαπίστωσε ότι το συνένζυμο coQ10 ήταν σε θέση να μειώσει τα συμπτώματά τους και ακόμη και να μειώσει τον κίνδυνο θανάτου από καρδιαγγειακά συμβάντα (Mortensen, 2014). Οι συμμετέχοντες μιας άλλης μελέτης που έλαβαν θεραπεία με CoQ10 είχαν λιγότερες νοσηλείες για επιδείνωση της καρδιακής ανεπάρκειας ή συμπτωμάτων από την ομάδα του εικονικού φαρμάκου (Morisco, 1993). Οι ερευνητές πιστεύουν ότι το CoQ10 είναι σε θέση να βελτιώσει την κατάσταση των ασθενών με καρδιακή ανεπάρκεια, επειδή βοηθά στην αποκατάσταση της σωστής παραγωγής ενέργειας και της καρδιακής λειτουργίας ενώ παράλληλα προστατεύει από την οξειδωτική βλάβη (Di Nicolantonio, 2015).

2. Βοηθήστε στη μείωση της αρτηριακής πίεσης

Η υψηλή αρτηριακή πίεση ή υπέρταση αποτελεί παράγοντα κινδύνου για καρδιαγγειακή νόσο. Το CoQ10 μπορεί να ενισχύσει την υγεία της καρδιάς μειώνοντας τον κίνδυνο καρδιακής νόσου. Μια συστηματική ανασκόπηση 12 κλινικών μελετών διαπίστωσε ότι το CoQ10 ήταν σε θέση να μειώσει τη συστολική αρτηριακή πίεση έως και 17 mm Hg, τον μεγαλύτερο δείκτη κινδύνου καρδιακής νόσου, αλλά και τη διαστολική αρτηριακή πίεση έως και 11 mm Hg (Rosenfeldt, 2007).

3. Μπορεί να βοηθήσει στη θεραπεία της νόσου του Parkinson

Μια μικρή κλινική μελέτη έδειξε ότι το CoQ10 μπόρει να επιβραδύνει την ανάπτυξη αναπηριών σε ασθενείς με νόσο του Πάρκινσον.. Όλες οι δόσεις του ενζύμου έδειξαν σημαντικό όφελος έναντι του εικονικού φαρμάκου, αλλά η μεγαλύτερη δόση (1200 mg CoQ10 την ημέρα) ήταν πιο αποτελεσματική (Shults, 2002).

4. Μειώστε τα συμπτώματα της μυοπάθειας που προκαλείται από στατίνες

Οι στατίνες είναι ένα ευρέως διαδεδομένο φάρμακο για τη μείωση της χοληστερόλης που συνήθως λαμβάνουν άτομα με παράγοντες υψηλού κινδύνου για καρδιαγγειακή νόσο. Οι στατίνες είναι πολύ αποτελεσματική θεραπεία στη μείωση των λιπιδίων του αίματος, αλλά εμφανίζουν σημαντικές παρενέργειες. Μία από αυτές είναι η μυοπάθεια, μια κατάσταση κατά την οποία οι μυϊκές ίνες δεν λειτουργούν σωστά. Το αποτέλεσμα είναι μυϊκός πόνος, αίσθημα κόπωσης και μυϊκή αδυναμία. Αλλά μια μετα-ανάλυση τυχαιοποιημένων ελεγχόμενων δοκιμών δείχνει ότι το CoQ10 μπορεί να βοηθήσει στον μετριασμό αυτού του αποτελέσματος. Τα άτομα με μυοπάθεια που προκαλείται από στατίνες που έλαβαν συμπλήρωμα CoQ10 είχαν λιγότερα συμπτώματα από αυτά στις ομάδες εικονικού φαρμάκου (Qu, 2018).

5. Λιγότερες ημικρανίες

Υπάρχει σύνδεση μεταξύ της μιτοχονδριακής δυσλειτουργίας και ορισμένων τύπων πονοκεφάλων ημικρανίας. Και οι πάσχοντες από ημικρανία έχει βρεθεί ότι έχουν χαμηλότερα επίπεδα CoQ10 από εκείνους που δεν έχουν τους εξουθενωτικούς πονοκεφάλους. Στην πραγματικότητα, τα επίπεδά τους είναι αρκετά χαμηλά για να θεωρηθούν ανεπάρκεια CoQ10 (Yorns, 2013· Hershey, 2007). Αλλά η προσθήκη CoQ10 στο σχήμα συμπληρωμάτων μπορεί να μειώσει τις ημικρανίες. Τα από του στόματος συμπληρώματα του ενζύμου ανακούφισαν με επιτυχία τα συμπτώματα ημικρανίας σε σύγκριση με το εικονικό φάρμακο. Οι συμμετέχοντες που έλαβαν CoQ10 παρουσίασαν λιγότερες ημέρες κεφαλαλγίας, συχνότητα κρίσεων ημικρανίας και περιστατικά ναυτίας που προκαλείται από πονοκέφαλο (Sandor, 2005).

6. Ενισχύστε τη σωματική απόδοση και την αντοχή

Δεδομένου ότι το CoQ10 υποστηρίζει τα μιτοχόνδρια και την παραγωγή ενέργειας στα κύτταρα, η έλλειψη CoQ10 στα μυϊκά κύτταρα μπορεί να εμποδίσει τη μυϊκή λειτουργία και τη φυσική απόδοση. Στην πραγματικότητα, η δυσανεξία στην άσκηση είναι μια κοινή παρενέργεια της μιτοχονδριακής νόσου. Η δυσλειτουργία σε αυτά τα κέντρα παραγωγής ενέργειας αναγκάζει τους μύες να παράγουν περισσότερο γαλακτικό οξύ (αυτό που κάνει τους μυς να εμφανίζουν κράμπες κατά τη διάρκεια ή μετά από έντονη άσκηση) και ελεύθερες ρίζες (Siciliano, 2007). Κατά τη διάρκεια της άσκησης, οι ελεύθερες ρίζες μπορούν επίσης να προκαλέσουν κυτταρική βλάβη. Η αναπλήρωση με CoQ10 μπορεί να αποτρέψει αυτή τη διαδικασία μετά από έντονη άσκηση.

Πώς να πάρετε αρκετό CoQ10

Το σώμα παράγει λιγότερο CoQ10 με την παροδο του χρόνου. Επομένως η ενίσχυση της διατροφικής πρόσληψης ή η επιλογή συμπληρωμάτων CoQ10 είναι κρίσιμη. Αλλά η γήρανση δεν είναι το μόνο πράγμα που μειώνει τα επίπεδα του CoQ10. Τα επίπεδά μας μπορεί να είναι χαμηλότερα μετά τη λήψη φαρμάκων με στατίνες ή μετά από καρδιακή προσβολή. Σε αυτές τις περιπτώσεις, ή στην περίπτωση ανεπάρκειας του συνενζύμου Q10, ο επαγγελματίας υγείας μπορεί να συστήσει υψηλές δόσεις για να επαναφέρει τα επίπεδα στο φυσιολογικό. Το CoQ10 είναι γενικά καλά ανεκτό και οι παρενέργειες του συμπληρώματος τείνουν να είναι ήπιες.

Τα κρέατα οργάνων είναι εξαιρετικές πηγές λήψης CoQ10, αν και μπορεί να είναι δύσκολο να ενταχθούν στην καθημερινή μας διατροφή. Η κατανάλωση λιπαρών ψαριών όπως το σκουμπρί είναι ένας άλλος αποτελεσματικός τρόπος για να αυξηθεί η διατροφική πρόσληψη CoQ10. Μερικά φρούτα και λαχανικά περιέχουν την ένωση, καθώς και μερικά όσπρια, ξηρούς καρπούς και σπόρους.

Συνήθως, 100–200mg CoQ10 την ημέρα, αν και ορισμένες καταστάσεις μπορεί να απαιτούν υψηλότερες δόσεις 300–600 mg. Το CoQ10 είναι ένα ασφαλές συμπλήρωμα που μπορεί να ωφελήσει μια μεγάλη ομάδα ανθρώπων που αναζητούν έναν φυσικό τρόπο για την ενίσχυση της υγείας.