Elevate

Βιταμίνη D3

για την διατήρηση της φυσιολογικής κατάστασης των οστών, των μυών και την φυσιολογική λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος

Η βιταμίνη D3 συμβάλλει στη φυσιολογική απορρόφηση του ασβεστίου και του φωσφόρου, στη διατήρηση της φυσιολογικής κατάστασης των οστών και των δοντιών.

Παίζει ρόλο στη διαδικασία της κυτταρικής διαίρεσης.

Συμβάλλει:

 • στη διατήρηση των φυσιολογικών επιπέδων ασβεστίου στο αίμα,
 • στη διατήρηση της φυσιολογικής λειτουργίας των μυών και
 • στη φυσιολογική λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος.

Η έλλειψη ή ανεπάρκεια της βιταμίνης D σχετίζεται με:

 1. Οστεοπόρωση στους ενήλικες.
 2. Διαταραχή νευρικής και μυϊκής λειτουργίας.
 3. Διαταραχές του ανοσοποιητικού συστήματος (προδιάθεση για λοιμώξεις).
 4. Προδιάθεση για καρκίνο.
 5. Προδιάθεση για υπέρταση και καρδιαγγειακά νοσήματα
 6. Διαταραχές του μεταβολισμού της γλυκόζης (προδιάθεση για μεταβολικό σύνδρομο και σακχαρώδη διαβήτη).
 7. Προδιάθεση για Alzheimer’s και για επιληψία.
 8. Προδιάθεση για σοβαρές δερματοπάθειες, όπως σκληροδερμία, λεύκη, συστηματικό ερυθηματώδη λύκο και ψωρίαση.
 9. Προδιάθεση για ρευματοειδή αρθρίτιδα, μυϊκή ατροφία.
 10. Προδιάθεση για Πολλαπλή Σκλήρυνση (Σκλήρυνση κατά πλάκας.)
 11. Προδιάθεση για Άσθμα, Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια, κυστική ίνωση
Σκελετικές Ασθένειες
Η βιταμίνη D προάγει την απορρόφηση ασβεστίου στο έντερο και διατηρεί σταθερά τα επίπεδα του στο αίμα, αποτρέποντας υπασβεστιαιμία. Η ανεπάρκεια βιταμίνης D οδηγεί σε δευτερογενή υπερπαραθυρεοειδισμό που προκαλεί αυξημένη οστική απώλεια, οστεοπενία, οστεομαλάκυνσση, οστεοπόρωση και αυξημένο κίνδυνο κατάγματος.
Ανοσοποιητικό Σύστημα

Τα συμπληρώματα βιταμίνης D προστατεύουν τους ανθρώπους από την πνευμονία, τη γρίπη και τα απλά κρυολογήματα. Πρόκειται για την πιο πειστική μέχρι σήμερα επιστημονική διαβεβαίωση ότι η βιταμίνη D, πέρα από το να είναι ζωτική για την υγεία των οστών και των μυών, παράλληλα ενισχύει και το ανοσοποιητικό σύστημα. Διαπιστώθηκε ότι η λήψη συμπληρωμάτων βιταμίνης D προστατευει από λοιμώξεις αυτου του είδους, έναν άνθρωπο στους 33 (δηλαδή περίπου τρεις στους εκατό). Η αναλογία αυτή είναι καλύτερη και από τα εμβόλια γρίπης, τα οποία εμποδίζουν κατά μέσον όρο μία λοίμωξη γρίπης για κάθε 40 άτομα που έχουν εμβολιαστεί.

Αποτρέπει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών επεισοδίων

 Τα χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D3 σχετίζονται με αυξημένη συχνότητα καρδιαγγειακών προβλημάτων που είναι συνήθη στους ασθενείς που υπέστησαν αγγειοεγκεφαλικό επεισόδιο . Από την άλλη πλευρά βρέθηκε ότι η ανεπάρκεια της βιταμίνης D3 σχετίζεται με αύξηση της αρτηριακής δυσκαμψίας, της ενδοθηλιακής δυσλειτουργίας στην αγωγιμότητα και της αντίστασης των αιμοφόρων αγγείων.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ: Η ύπαρξη ιδανικών επιπέδων βιταμίνης D3 σε ενήλικα άτομα θα πρέπει να περιληφθεί στις στρατηγικές της πρόληψης του αγγειοεγκεφαλικού επεισοδίου.

Απαραίτητη στην ασφαλή κύηση

Έγκυρες, αλλά λίγες μελέτες δείχνουν πως η σοβαρή ανεπάρκεια της βιταμίνης D πιθανώς να σχετίζεται με αυξημένα ποσοστά εμφάνισης σακχαρώδη διαβήτη κύησης, προεκλαμψίας, γέννησης εμβρύων με χαμηλό βάρος για την ηλικία κύησης, ενδομήτριο θάνατο του εμβρύου αλλά και, λόγω οστεομαλακίας, αυξημένη πιθανότητα κεφαλοπυελικής δυσαναλογίας που οδηγεί συχνά σε μη εξέλιξη του τοκετού και σε αυξημένα ποσοστά καισαρικών τομών.

Ο ρόλος της στον σακχαρώδη διαβήτη

Για να εκδηλωθεί διαταραχή στην ανοχή της γλυκόζης και σακχαρώδης διαβήτης τύπου 2 πρέπει να υπάρχει έκπτωση στην λειτουργία του β-κυττάρου, αντίσταση στην δράση της ινσουλίνης και συστηματική φλεγμονή. Υπάρχουν πλέον αρκετά πειραματικά δεδόμενα που δείχνουν ότι η βιταμίνη D και το ασβέστιο επηρεάζουν και τους τρεις αυτούς μηχανισμούς …είναι φανερό ότι η έλλειψη της D εμποδίζει την έκκριση ινσουλίνης και προάγει την δυσανεξία στην γλυκόζη.

EFSA
Vitamin D3 has long been known to aid in calcium absorption, but new research shows that D3 also plays a role in cardiovascular function and supports healthy inflammatory response. Vitamin D3 has long been known to aid in calcium absorption. 2010;8(2):1468

Βιταμίνη B6

Η βιταμίνη Β6 αποτελεί μια απόλυτα σημαντική βιταμίνη για τον οργανισμό του ανθρώπου καθώς συμβάλει σημαντικά στην εύρυθμη λειτουργία του εγκεφάλου σε όλες τις ηλικιακές ομάδες, από τις παιδικές ηλικίες του ατόμου έως την ηλικιωμένη φάση της ζωής του. Επίσης η λήψη βιταμίνης Β6 συμβάλλει σημαντικά στη μείωση της γήρανσης του εγκεφάλου. Παίζει σημαντικό ρόλο στη λειτουργία του νευρικού συστήματος, ενώ παράλληλα είναι αρμόδια βιταμίνη για τη μεταφορά οξυγόνου σε όλο το ανθρώπινο σώμα, μια πολύ σημαντική λειτουργία για τον ανθρώπινο οργανισμό. Παράλληλα η βιταμίνη Β6 είναι αρμόδια για την παραγωγή ορμονών που ισορροπούν τη διάθεση του ανθρώπου, παράγοντας ορμόνες όπως η σεροτονίνη η οποία βοηθά στη δημιουργία καλύτερης διάθεσης. Επιπλέον η βιταμίνη Β6 συμβάλλει στη σωστή ρύθμιση του ύπνου αλλά και στη μείωση του άγχους.

EFSA
Necessary for healthy teeth, bones, hair, skin and nails.2010;8(10):1759

Βιταμίνη Β9 – Φυλλικό Οξύ

Το φυλλικό οξύ, του οποίου μορφές αποτελούν το φολικό οξύ, η φολασίνη, η βιταμίνη Β9 και το L- γλουταμικό οξύ, είναι μια οργανική ένωση που ανήκει στο σύμπλεγμα υδατοδιαλυτών βιταμινών Β. Το φυλλικό οξύ είναι απαραίτητο για αρκετά μεταβολικά μονοπάτια. Οι άνθρωποι δεν μπορούν να συνθέσουν de novo το φυλλικό, και γι’αυτό το λόγο το λαμβάνουν μέσω της διατροφής. Το φυλλικό χρειάζεται για τη σύνθεση των βάσεων από τις οποίες αποτελείται το DNA και γι’ αυτό το λόγο είναι απαραίτητο για την σύνθεση, επιδιόρθωση και μεθυλίωση του DNA. Επίσης είναι συμπαράγοντας σε συγκεκριμένες βιολογικές αντιδράσεις. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό για την γρήγορη κυτταρική διαίρεση και ανάπτυξη, όπως στο νεογνό και στην εγκυμοσύνη. Το φυλλικό επίσης είναι απαραίτητο για την παραγωγή ερυθρών αιμοσφαιρίων και δρα προληπτικά ως προς την αναιμία. Συμβάλλει στην ανάπτυξη των ιστών κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης, στη φυσιολογική σύνθεση των αμινοξέων, στο φυσιολογικό σχηματισμό του αίματος, στο φυσιολογικό μεταβολισμό της ομοκυστείνης, στη φυσιολογική λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος, στη μείωση της κούρασης και κόπωσης, στη διαδικασία της κυτταρικής διαίρεσης.

EFSA
The claim may be used only for food supplements which provide at least 400μg of folic acid per daily portion. Information shall be provided to the consumer that the target population is women of child-bearing age and the beneficial effect is obtained with a supplemental folic acid daily intake of 400μg for at least one month before and up to three months after conception.Q-2013-00265

Βιταμίνη B12

Η βιταμίνη Β12 είναι βιταμίνη που εμπλέκεται στον μεταβολισμό κάθε κυττάρου του ανθρώπινου σώματος. Είναι μία από τις οκτώ βιταμίνες Β. Είναι συμπαράγοντας στη σύνθεση του DNA, και στον μεταβολισμό λιπαρών οξέων και αμινοξέων. Είναι ιδιαίτερα σημαντική για τη φυσιολογική λειτουργία του νευρικού συστήματος μέσω του ρόλου του στη σύνθεση της μυελίνης, και στην ωρίμανση των ερυθρών αιμοσφαιρίων στον μυελό των οστών. Η βιταμίνη Β12 είναι η μεγαλύτερη και πιο πολύπλοκη δομικά βιταμίνη. Η βιταμίνη υπάρχει σε τέσσερις σχεδόν ταυτόσημες χημικές μορφές. Όλες οι μορφές βιταμίνης Β12 περιέχουν το βιοχημικά σπάνιο στοιχείο κοβάλτιο (χημικό σύμβολο Co) τοποθετημένο στο κέντρο ενός δακτυλίου κορύνης. Οι μόνοι οργανισμοί που παράγουν βιταμίνη Β12 είναι ορισμένα βακτήρια και κυανοβακτήρια. Τα βακτήρια βρίσκονται σε φυτά που τρώνε τα φυτοφάγα. Μεταφέρονται στο πεπτικό σύστημα των ζώων, πολλαπλασιάζονται και αποτελούν μέρος της μόνιμης χλωρίδας του εντέρου τους, παράγοντας βιταμίνη Β12 εσωτερικά.

EFSA
Helps natural bowel regularity. Helps regulate your intestinal flora2009 ;7(9):124