Elevate

Εισαγωγή

Μελέτες έχουν αποκαλύψει μια σαφή διασύνδεση μεταξύ διατροφής και γονιμότητας, υποδεικνύοντας ότι τα ζευγάρια που προσπαθούν να πετύχουν μια εγκυμοσύνη θα πρέπει να προσέχουν ιδιαίτερα τη βιταμίνη Β9 (φολικό οξύ), τη βιταμίνη Β12, τη βιταμίνη Β6 και τη βιταμίνη D3.

Πώς μπορεί να ενισχύσει η βιταμίνη Β6 τη γονιμότητα;

1. Εξισορροπεί τα Οιστρογόνα και την Προγεστερόνη
H βιταμίνη Β6 παίζει καθοριστικό ρόλο στη διατήρηση της ισορροπίας των ορμονών. Επαρκή επίπεδα βιταμίνης Β6 μπορεί να εξισορροπήσουν τα οιστρογόνα και την προγεστερόνη, που είναι οι δύο βασικοί παράγοντες στην αναπαραγωγή.

2. Αυξάνει την βλέννα του τραχήλου της μήτρας
Η τραχηλική βλέννα είναι εξαιρετικά σημαντική καθώς βοηθά στην εύκολη μεταφορά του σπέρματος στο ωάριο. Επιπλέον, θρέφει και προστατεύει το ωάριο και το σπέρμα. Η βιταμίνη Β6 βοηθά στη δημιουργία βλέννας του τραχήλου της μήτρας.

3. Ενισχύει την Ωχρινική Φάση
Η βιταμίνη Β6 είναι γνωστό ότι ενισχύει την ωχρινική φάση. Αυτό σημαίνει ότι κάνει τη μήτρα πιο δεκτική στους παράγοντες της εγκυμοσύνης. Οι επαρκείς ποσότητες βιταμίνης Β6 στο σώμα μπορούν να δημιουργήσουν ορμόνες που κάνουν την επένδυση της μήτρας ισχυρότερη και αυξάνουν τα επίπεδα προγεστερόνης, αυξάνοντας έτσι τις πιθανότητές σας για σύλληψη.

4. Επαναφέρει τη λίμπιντο
Η βιταμίνη Β6 μπορεί επίσης να αυξήσει ή να αποκαταστήσει τη λίμπιντο ή τη σεξουαλική ορμή. Αυτό οφείλεται στην αύξηση της ορμόνης προγεστερόνης.

Βιταμίνη Β6 και σπέρμα

Μελέτες έχουν δείξει ότι τα επίπεδα βιταμίνης Β6 επηρεάζουν την ποιότητα του σπέρματος και άλλες παραμέτρους του σπέρματος. Μελέτες έχουν επίσης δείξει ότι η ανεπάρκεια βιταμίνης Β6 μπορεί να αλλάξει τη λειτουργία των γονάδων, καθώς η βιταμίνη Β6 εμπλέκεται στη σύνθεση της τεστοστερόνης.

Β9

Φολικό οξύ και ανδρική γονιμότητα

Πριν αποκτήσουμε έμβρυο, χρειαζόμαστε ένα ωάριο και ένα σπερματοζωάριο. Ενώ οι γυναίκες γεννιούνται με όλα τα ωάρια που θα έχουν ποτέ, το σώμα ενός άνδρα δημιουργεί σπέρμα σε καθημερινή βάση. Μάλιστα, 1.500 νέα σπερματοζωάρια «γεννιούνται» κάθε δευτερόλεπτο. Η διαδικασία από το βλαστικό κύτταρο στο σπερματοζωάριο διαρκεί περίπου 60 ημέρες. Το φολικό οξύ είναι ένα απαραίτητο θρεπτικό συστατικό όταν πρόκειται για την κυτταρική διαίρεση και τη σύνθεση DNA.

Τα επίπεδα φολικού οξέος που μετρήθηκαν στο σπέρμα έχουν συσχετιστεί με τον αριθμό και την υγεία του σπέρματος. Μια μελέτη διαπίστωσε ότι τα χαμηλά επίπεδα φολικού οξέος στο σπέρμα συσχετίστηκαν με κακή σταθερότητα του DNA του σπέρματος.

Το φολικό οξύ μπορεί επιπρόσθετα να βοηθήσει στη στυτική δυσλειτουργία και μπορεί να ενισχύσει τον αριθμό των σπερματοζωαρίων. Μελέτες έχουν δείξει ότι η λήψη συμπληρωμάτων φολικού οξέος βελτιώνει τις παραμέτρους του σπέρματος.

Φολικό οξύ και γυναικεία γονιμότητα

Οι γυναίκες που δεν λαμβάνουν αρκετό φολικό οξύ στη διατροφή τους διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να αποκτήσουν μωρό με ανωμαλίες του νευρικού σωλήνα (Neural tube defects, NTDs). Όταν εξετάζουμε πώς ξεκινά ένα μωρό – ένα μόνο κύτταρο που διαιρείται και διαιρείται – είναι λογικό ότι το φολικό οξύ θα μπορούσε να βοηθήσει στη διασφάλιση της κυτταρικής διαίρεσης και επομένως η εμβρυϊκή ανάπτυξη πηγαίνει καλά. Τα ελαττώματα του νευρικού σωλήνα περιλαμβάνουν δισχιδή ράχη, ανεγκεφαλία και εγκεφαλοκήλη. Οι ανωμαλίες του νευρικού σωλήνα (NTDs) εμφανίζονται σε 1,4 έως 2 ανά 1000 εγκυμοσύνες και είναι δεύτερες μόνο μετά τις καρδιακές ανωμαλίες όσον αφορά τις πιο κοινές συγγενείς δυσπλασίες παγκοσμίως. Στην καλύτερη περίπτωση, αυτές οι γενετικές ανωμαλίες μπορούν να οδηγήσουν σε δια βίου αναπηρία και στη χειρότερη μπορεί να οδηγήσουν σε πρόωρο θάνατο.

Η λήψη συμπληρωμάτων φολικού οξέος που ξεκινά πριν από τη σύλληψη και συνεχίζεται μέχρι την πρώιμη εγκυμοσύνη, έχει βρεθεί ότι μειώνει την εμφάνιση αυτών των γενετικών ανωμαλιών έως και 60%.

Άλλα πιθανά οφέλη της συμπλήρωσης φολικού οξέος  περιλαμβάνουν:
• Μικρότερο κίνδυνο συγγενών καρδιακών ανωμαλιών
• Μικρότερο κίνδυνο πρόωρου τοκετού και μικρότερο κίνδυνο γέννησης μωρών χαμηλού βάρους
• Αυξημένα επίπεδα προγεστερόνης και χαμηλότερο κίνδυνο ακανόνιστης ωορρηξίας

Τα ζευγάρια που προσπαθούν να συλλάβουν θα πρέπει να φροντίζουν να λαμβάνουν αρκετό φολικό οξύ.

Β12

Βιταμίνη Β12 και Γονιμότητα

Χαμηλά επίπεδα βιταμίνης Β12 μπορούν να επηρεάσουν τη γονιμότητα τόσο των ανδρών όσο και των γυναικών. Λαμβάνοντας υπόψη ότι περίπου το 15-40% του πληθυσμού έχει έλλειψη βιταμίνης Β12, αυτή δεν είναι μια βιταμίνη που θέλουμε να αγνοήσουμε.

Ανεπάρκεια βιταμίνης Β12 και γονιμότητα

Η βιταμίνη Β12 είναι μια υδατοδιαλυτή βιταμίνη που υποστηρίζει τη λειτουργία του εγκεφάλου και του νευρικού συστήματος, τον μεταβολισμό των κυττάρων του σώματός, την παραγωγή γενετικών συστατικών στο ωάριο και το σπέρμα, τον αριθμό των σπερματοζωαρίων και πολλά άλλα.

Όταν τα επίπεδα γίνονται ελλιπή, παρατηρείται αίσθημα αδυναμίας, κούρασης και έλλειψης συγκέντρωσης. Άλλα συμπτώματα συμπεριλαμβάνουν αναιμία και υπογονιμότητα.

Βιταμίνη Β12 και Ανδρική Γονιμότητα

Έχει βρεθεί ότι μια ανεπάρκεια βιταμίνης Β12 μπορεί να οδηγήσει σε:
• Χαμηλή κινητικότητα του σπέρματος
• Απώλεια της λίμπιντο
• Χαμηλό αριθμό σπερματοζωαρίων
• Βλάβη DNA στο σπέρμα
• Πρόωρη εκσπερμάτωση

Βιταμίνη Β12 και Γυναικεία Γονιμότητα

Αν μια γυναίκα προσπαθεί να συλλάβει με ανεπάρκεια Β12, το πιθανότερο είναι ότι θα αντιμετωπίσει κάποιο επίπεδο δυσκολίας. Δυστυχώς, ακόμα κι αν μια γυναίκα μείνει έγκυος, η έλλειψη βιταμίνης Β12 μπορεί να οδηγήσει σε επιπλοκές της εγκυμοσύνης, όπως χαμηλό βάρος γέννησης, αυθόρμητες αποβολές και ελαττώματα του νευρικού σωλήνα.

Εάν αυτή τη στιγμή υπάρχει δυσκολία σύλληψης και η έλλειψη Β12 προκαλεί ανησυχία, η ανεπάρκεια Β12 μπορεί να επηρεάσει την αναπαραγωγική σας υγεία με τους ακόλουθους τρόπους:

• Μη φυσιολογική ωορρηξία
• Διαταραχή της φυσιολογικής κυτταρικής διαίρεσης
• Διαταραχή της ανάπτυξης των ωαρίων
• Δυσκολία εμφύτευσης και επιπλοκές

Η Β12 σας κάνει γόνιμη;

Πέρα από την υποστήριξη της αναπαραγωγικής υγείας, οι έρευνες δείχνουν ότι υψηλότερα επίπεδα Β12, καθώς και φολικού οξέος, μπορεί να ενισχύσουν τη γονιμότητα σε γυναίκες που υποβάλλονται σε θεραπεία υπογονιμότητας.

Αν καταναλώνετε μια χορτοφαγική ή vegan διατροφή, έχετε μια γαστρεντερική πάθηση όπως η νόσος του Crohn ή έχετε μια γνωστή γενετική μετάλλαξη (δηλαδή CBS ή MTRR), θα πρέπει να εξετάσετε το ενδεχόμενο λήψης συμπληρωμάτων. Σε μια ανασκόπηση, συνολικά 40 μελέτες για τη βιταμίνη Β12 σε χορτοφάγους έδειξαν ότι έως και το 86,5 τοις εκατό των χορτοφάγων ενηλίκων είχαν χαμηλά επίπεδα βιταμίνης Β12.

Βιταμίνη D

Η βιταμίνη D έχει πολλές θετικές βιολογικές επιδράσεις στον οργανισμό, συμπεριλαμβανομένης της μείωσης της φλεγμονής, της τόνωσης του ανοσοποιητικού συστήματος, της αύξησης της απορρόφησης των θρεπτικών συστατικών και σχετίζεται με θετικές αναπαραγωγικές μετρήσεις και αποτελέσματα.
Οι άνθρωποι θεωρούνται ότι διατρέχουν κίνδυνο ανεπάρκειας βιταμίνης D εάν η συγκέντρωση 25(OH)D στον ορό τους είναι μικρότερη από 30 nmol/L.

Κατά τη διάρκεια ενός αρχικού ελέγχου γονιμότητας, συνήθως ελέγχεται το επίπεδο βιταμίνης D μιας γυναίκας. Ένα τεστ βιταμίνης D είναι ένα βασικό μέρος της δοκιμής γυναικείας γονιμότητας. Οι άνδρες μπορούν επίσης να υποβληθούν σε τεστ βιταμίνης D.

Μελέτες δείχνουν και πολλοί γιατροί συνιστούν ότι οι γυναίκες που προσπαθούν να μείνουν έγκυες, είναι έγκυες ή θηλάζουν πρέπει να καταναλώνουν υψηλότερα επίπεδα βιταμίνης D (μεταξύ 50-100 mcg ημερησίως). Αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στο γεγονός ότι τα επίπεδα βιταμίνης D έχουν αποδειχθεί ότι συνδέονται θετικά με πολλούς παραμέτρους γονιμότητας και εγκυμοσύνης.

Πώς η χαμηλή βιταμίνη D επηρεάζει τη γυναικεία γονιμότητα

Τα επίπεδα βιταμίνης D έχουν συσχετιστεί θετικά με πολλές πτυχές της γυναικείας γονιμότητας και των αποτελεσμάτων της εγκυμοσύνης.
Η αναπλήρωση βιταμίνης D είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος για την αύξηση των επιπέδων της βιταμίνης D και έχει αποδειχθεί ότι υποστηρίζει τη γυναικεία γονιμότητα, την ποιότητα του εμβρύου και τα αποτελέσματα της εγκυμοσύνης όταν υπάρχει ανεπάρκεια.

Βιταμίνη D και ανδρική γονιμότητα

Ο απλούστερος τρόπος μέτρησης της γονιμότητας ενός άνδρα είναι μέσω της ανάλυσης σπέρματος. Μια ανάλυση σπέρματος μετρά πολλές διαφορετικές παραμέτρους του σπέρματος για να καθορίσει τη συνολική ποιότητά του.

Η έρευνα έχει δείξει ότι τα χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D έχει συσχετιστεί με μειωμένες μετρήσεις πολλών παραμέτρων του σπέρματος, συμπεριλαμβανομένου του αριθμού και της κινητικότητας του σπέρματος. Αυτό πιθανότατα προκαλείται από την επίδραση της βιταμίνης D στους όρχεις. Η βιταμίνη D επηρεάζει την παραγωγή ορμονών και τη σπερματογένεση (ανάπτυξη σπέρματος).

Από την άλλη πλευρά, τα υψηλά επίπεδα βιταμίνης D έχουν συνδεθεί με μεγαλύτερη κινητικότητα του σπέρματος. Εκτός από την υποστήριξη της κινητικότητας του σπέρματος, η βιταμίνη D έχει επίσης αποδειχθεί ότι έχει θετική επίδραση σε άλλες πτυχές της ποιότητας του σπέρματος.

Ένας τρόπος με τον οποίο η βιταμίνη D μπορεί να υποστηρίξει το υγιές σπέρμα είναι μέσω της βοήθειας στην παραγωγή τεστοστερόνης και της υποστήριξης υγιών επιπέδων τεστοστερόνης. Σε μια μελέτη, οι άνδρες έλαβαν βιταμίνη D ή εικονικό φάρμακο. Η ομάδα εικονικού φαρμάκου δεν είδε καμία αλλαγή στα μέσα επίπεδα τεστοστερόνης από τη βασική μέτρησή της έως τα αποτελέσματα μετά τη λήψη συμπληρωμάτων. Η ομάδα συμπληρωμάτων βιταμίνης D είδε σημαντική αύξηση στα επίπεδα ολικής τεστοστερόνης από 10,3 nmol/l σε 13,4 nmol/m, επίπεδα βιοενεργού τεστοστερόνης από 5,21 nmol/l σε 6,25 nmol/l και επίπεδα ελεύθερης τεστοστερόνης από 0,222 nmol/l σε 0,222 nm

Οι μέσες συγκεντρώσεις 25(OH)D στην κυκλοφορία αυξήθηκαν επίσης σημαντικά κατά 53,5 nmol/l στην ομάδα της βιταμίνης D. Αυτή η μελέτη έδειξε ότι τα συμπληρώματα βιταμίνης D θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην αύξηση των επιπέδων τεστοστερόνης έως και 25% σε ένα χρόνο.

Βιταμίνη D και Εγκυμοσύνη

Τα μωρά παίρνουν τη βιταμίνη D από τη μητέρα τους τόσο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης όσο και της γαλουχίας. Τα επίπεδα βιταμίνης D της μητέρας σχετίζονται με ποικίλα αποτελέσματα υγείας στην παιδική ηλικία. Ως εκ τούτου, είναι σημαντικό να διασφαλιστεί ότι τα επίπεδα βιταμίνης D της μητέρας είναι επαρκή τόσο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης όσο και κατά τη διάρκεια του θηλασμού.

Σε μια διαχρονική μελέτη, οι ερευνητές απέδειξαν ότι τα συμπληρώματα βιταμίνης D μπορούν να βοηθήσουν στην υποστήριξη υγιών επιπέδων βιταμίνης D για τις έγκυες γυναίκες.
Σε μια άλλη μελέτη, οι ερευνητές μέτρησαν την ασφάλεια των συμπληρωμάτων βιταμίνης D κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Για τις 350 γυναίκες στην εγκυμοσύνη, καμία ανεπιθύμητη ενέργεια δεν αποδόθηκε σε συμπληρώματα βιταμίνης D. Οι ερευνητές καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι η λήψη συμπληρωμάτων βιταμίνης D είναι ασφαλής και αποτελεσματική για τις γυναίκες σε όλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Τα περισσότερα συμπληρώματα γονιμότητας περιέχουν μόνο περίπου 400 IU βιταμίνης D. Αν και αυτό μπορεί να είναι αρκετό για ορισμένες γυναίκες, μπορεί να μην είναι αρκετό για άλλες για να διασφαλίσουν ότι τα επίπεδα βιταμίνης D τους είναι σε ένα υγιές εύρος. Η έρευνα δείχνει ότι η λήψη τουλάχιστον 2000 IU βιταμίνης D ημερησίως δεν είναι μόνο ασφαλής, αλλά συνιστάται για τις γυναίκες, ειδικά εκείνες που είναι ή θέλουν να μείνουν έγκυες.

Συμπέρασμα

Προστατέψτε την αναπαραγωγική σας υγεία για να αυξήσετε τις πιθανότητές σας να μείνετε έγκυος

Εάν έχετε έλλειψη σε βιταμίνη Β12, είναι σημαντικό να βεβαιωθείτε ότι καλύπτονται οι ανάγκες σας και σε άλλες βιταμίνες του συμπλέγματος Β, συμπεριλαμβανομένης της βιταμίνης Β6 και του φολικού οξέος. Αντιμετωπίζοντας την διατροφή σας και συμμετέχοντας σε έναν πιο δραστήριο τρόπο ζωής, θα μπορείτε επίσης να επιτύχετε ένα υγιές βάρος. Η έρευνα δείχνει ότι τόσο οι άνδρες όσο και οι γυναίκες των οποίων ο Δείκτης Μάζας Σώματος (ΔΜΣ) είναι είτε στην κατηγορία των υπέρβαρων είτε στην παχύσαρκη κατηγορία αντιμετωπίζουν προβλήματα κατά την αναπαραγωγική διαδικασια..

Το άγχος είναι μια άλλη βασική μεταβλητή που πρέπει να ληφθεί υπόψη. Σε μια μελέτη, οι γυναίκες των οποίων το σάλιο είχε υψηλά επίπεδα άλφα-αμυλάσης, ένα ένζυμο που υποδηλώνει άγχος, χρειάστηκαν 29 τοις εκατό περισσότερο για να μείνουν έγκυες σε σύγκριση με εκείνες που είχαν φυσιολογικά επίπεδα αυτού του ενζύμου.

Η λύση εδώ είναι να μην υποτιμάτε ποτέ τα μικρά βήματα που κάνετε για τη βέλτιστη αναπαραγωγική υγεία. Αν και η αναπαραγωγή είναι μια πολύπλοκη διαδικασία με πολλές πολύπλοκες μεταβλητές, η αντιμετώπιση των διατροφικών σας αναγκών και του γενικού τρόπου ζωής σας είναι ένα ιδανικό μέρος για να ξεκινήσετε.

Εάν προσπαθείτε να αυξήσετε την πρόσληψη βιταμίνης Β12, και άλλων σημαντικών βιταμινών του συμπλέγματος Β, αλλά και βιταμίνης D, το Elevate μπορεί να υποστηρίξει σημαντικά τις προσπάθειες σας.