Origen Male Fertility

Γονιμότητα και αναπαραγωγή

 • Το σελήνιο συμβάλλει στη φυσιολογική σπερματογένεση.
 • Ο ψευδάργυρος συμβάλλει στη φυσιολογική γονιμότητα και αναπαραγωγή.
 • Ο ψευδάργυρος συμβάλλει στη διατήρηση των φυσιολογικών επιπέδων τεστοστερόνης στο αίμα. Πλήθος επιστημονικών μελετών έχουν αποδείξει τα εντυπωσιακά αποτελέσματα του ψευδαργύρου στη βελτίωση της ζωτικότητας, της μορφολογίας και της κινητικότητας των σπερματοζωαρίων.
 • Σε ομάδα ανδρών που έλαβαν βιταμίνη D, επετεύχθηκε σημαντική αύξηση στα συνολικά επίπεδα τεστοστερόνης, βιοενεργούς τεστοστερόνης και στα επίπεδα ελεύθερης τεστοστερόνης.

Προστασία των κυττάρων από το οξειδωτικό στρες

 • Η βιταμίνη C, η βιταμίνη E, το μαγγάνιο, η ριβοφλαβίνη, το σελήνιο, ο χαλκός και ο ψευδάργυρος συμβάλλουν στην προστασία των κυττάρων από το οξειδωτικό στρες. Το οξειδωτικό στρες είναι σημαντικός παράγοντας για τη γονιμότητα [4,5].

Παραγωγή ενέργειας και μείωση της κόπωσης

 • Οι βιταμίνες B2, B3, B5, B6, B12, C, το μαγνήσιο και ο σίδηρος συμβάλλουν στη φυσιολογική λειτουργία των μεταβολικών διαδικασιών που αποσκοπούν στην παραγωγή ενέργειας και στη μείωση της κόπωσης.
 • Ο σίδηρος συμβάλλει στη φυσιολογική μεταφορά οξυγόνου στο σώμα.
 • Η βιταμίνη C αυξάνει την απορρόφηση του σιδήρου.
 • Ο χαλκός συμβάλλει στη φυσιολογική μεταφορά του σιδήρου μέσα στον οργανισμό.

  Λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος

  • Οι βιταμίνες Α, Β6, Β12, C, D, το σελήνιο, ο σίδηρος, το φολικό οξύ, ο χαλκός και ο ψυδάγυρος συμβάλλουν στη φυσιολογική λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος.

  Ισχυρισμοί που αφορούν στη διατροφική αξία του Origen male fertility

  • Ο ψευδάργυρος συμβάλλει στη φυσιολογική σύνθεση του DNA.
  • Η βιταμίνη Α παίζει ρόλο στη διαδικασία της κυτταρικής εξειδίκευσης.
  • Η βιταμινή Β συμβάλλει στη ρύθμιση της ορμονικής δραστηριότητας.
  • Το παντοθενικό οξύ συμβάλλει στη φυσιολογική σύνθεση και μεταβολισμό των στεροειδών ορμονών, της βιταμίνης D και ορισμένων νευροδιαβιβαστών.
  • Η θειαμίνη συμβάλλει στη φυσιολογική λειτουργία της καρδιάς.

  Ισχυρισμοί κλινικών μελετών σχετικά με τα συστατικά στο Origen male fertility που συσχετίζονται με τη βελτίωση της γονιμότητας [7-31].
  Τα ω-3 λιπαρά οξέα είναι απαραίτητα για τη σωστή λειτουργία των σπερματοζωαρίων. Η μεμβράνη των φυσιολογικών σπερματοζωαρίων περιέχει ω-3 λιπαρά οξέα. Τα DHA και EPA (fish oil omega-3) μακράς αλυσίδας δεν μπορούν να περάσουν από το φράγμα αιματος-όρχεων λόγω του μεγάλου μοριακού βάρους τους, ενώ η μικρή αλυσίδα ALA (flaxseed oil omega-3) περνάει και μετατρέπεται σε DHA στους όρχεις. Είναι σημαντικό , λοιπόν , στη δίαιτα των ανδρών να διασφαλίζεται η ημερήσια λήψη ωμέγα-3 λιπαρών οξέων από διατροφικά συμπληρώματα.

  Το Origen Male Fertility περιέχει επίσης εξειδικευμένα συστατικά που επηρεάζουν θετικά πολλές παραμέτρους που αφορούν την γονιμότητα, όπως: Alpha Linoleic Acid, Ashwaganda, Mucuna pruriens, Milk thistle, Astaxanthin, N-Acetyl L-carnitine.

  Το άλφα-λινολενικό οξύ (Alpha Linoleic Acid) από λιναρόσπορο (flaxseed oil) είναι ένα βασικό ωμέγα-3 λιπαρό οξύ. Ονομάζεται “βασικό” επειδή είναι απαραίτητο για τη φυσιολογική ανθρώπινη ανάπτυξη. Το άλφα-λινολενικό οξύ θεωρείται ότι μειώνει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων βοηθώντας στη διατήρηση του φυσιολογικού καρδιακού ρυθμού και της καρδιακής αντλίας.

   Γιατι α-λινολενικό οξύ;

   Τα ω-3 λιπαρά οξέα είναι απαραίτητα για τη σωστή λειτουργία των σπερματοζωαρίων. Η μεμβράνη των φυσιολογικών σπερματοζωαρίων περιέχει ωμέγα-3 πολυακόρεστα λιπαρά οξέα (PUFA) μακράς αλυσίδας σε υψηλή συγκέντρωση, και συγκεκριμένα εικοσιδυαεξαενοϊκο οξύ (DHA), το οποίο εξασφαλίζει υψηλή ρευστότητα στα φωσφολιπίδια της μεμβράνης. Η κυτταρική μεμβράνη των σπερματοζωαρίων ανδρών με υπογονιμότητα περιέχει λιγότερο DHA και εμφανίζει χαμηλότερη ρευστότητα. Ως αποτέλεσμα της ρευστότητας της μεμβράνης, μειώνεται η ικανότητα των σπερματοζωαρίων να συγχωνεύονται με τα ωοκύτταρα , γεγονός που εξηγεί τη μειωμένη δυνατότητα γονιμοποιήσης. Εν τούτοις, η συγκέντρωση και η κινητικότητα του σπέρματος ήταν αντιστρόφως ανάλογα με τη διατροφική πρόσληψη PUFAs EPA και DHA μακράς αλυσίδας, αλλά συσχετίστηκαν θετικά με την λήψη του ω-3 PUFA α-λινολενικού οξέος (ALA) βραχείας αλυσίδας. Αυτό συμβαίνει γιατί το DHA και EPA μακράς αλυσίδας δεν μπορούν να περάσουν από το φράγμα αιματός-όρχεων λόγω του μεγάλου μοριακού τους βάρους, ενώ η μικτή αλυσίδα του ALA μπορεί. Χάρη στην μεγάλη παρουσία των απαραίτητων ενζύμων εντός των σπερματικών σωληναρίων, το ALA μεταβολίζεται στα PUFA μακράς αλυσίδας . Δρα συνεργικά με το άλφα-λιποϊκό οξύ (Alpha Lipoic Acid).

   Αλφα-Λιποϊκό Οξύ (Alpha Lipoic Acid)

   Το άλφα-λιποϊκό οξύ (Alpha Lipoic Acid) είναι μία οργανική ένωση που βρίσκεται σε όλα τα ανθρώπινα κύτταρα. Επιπλέον, έχει ισχυρές αντιοξειδωτικές ιδιότητες. Το άλφα-λιποϊκό οξύ είναι υδατοδιαλυτό και λιποδιαλυτό, το οποίο του επιτρέπει να λειτουργεί σε κάθε κύτταρο ή ιστό στον οργανισμό. Οι αντιοξειδωτικές ιδιότητες του άλφα-λιποϊκού οξέος έχουν συνδεθεί με πολλά οφέλη, όπως χαμηλότερα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, μειωμένη φλεγμονή, επιβράδυνση της γήρανσης του δέρματος και βελτιωμένη λειτουργία των νεφρών. Οι άνθρωποι παράγουν μόνο άλφα-λιποϊκό οξύ σε μικρές ποσότητες.

   Γλουταθειόνη (GSH)

   Η γλουταθειόνη (Glutathione)(GSH) αποτελεί επίσης ένα πολύ ισχυρό αντιοξειδωτικό. Έχει τεράστια ικανότητα να καταπολεμά το οξειδωτικό στρες και να εξουδετερώνει τις επιβλαβείς ελεύθερες ρίζες. Χημικά, η γλουταθειόνη είναι ένα τριπεπτίδιο που αποτελείται από 3 αμινοξέα: Γλουταμικό οξύ, Κυστεΐνη και Γλυκίνη. Το σώμα χρησιμοποιεί γλουταμικό οξύ για να παράγει γλουταμίνη. Όταν αυτά τα τρία αμινοξέα συνδυάζονται σε γλουταθειόνη, αποκτούν τη δύναμη να αποτοξινώνουν επικίνδυνες ελεύθερες ρίζες, τοξικά φάρμακα και βαρέα μέταλλα. Αυτός ο μηχανισμός προστατεύει ολόκληρο το σώμα από δυσλειτουργία και ασθένειες.

   Το αποτέλεσμα της Ashwagandha στην ποιότητα των σπερματοζωαρίων και τη μείωση του στρες

   Η Ashwagandha χρησιμοποιείται συνήθως για το άγχος. Είναι “προσαρμογόνο” συστατικό που βοηθά στην εξισορρόπιση της αντίδρασης του οργανισμού στο στρες. Αυξάνει την ικανότητα του σώματος να αντιστέκεται σε φυσικούς, χημικούς ή βιολογικούς παράγοντες και, ως εκ τούτου, ενισχύει τη φυσιολογική ομαλή απόκριση του σώματος σε καταστάσεις στρες. Οι μελέτες υποστηρίζουν μία αξιοσημείωτη επίδραση της Ashwagandha για το σκοπό αυτό και φαίνεται να μειώνει τα επίπεδα κορτιζόλης. Η Ashwagandha μπορεί επίσης να μειώσει την αϋπνία, την κόπωση και τα συμπτώματα κατάθλιψης. Επιπλέον, μπορεί να αυξήσει την ποσότητα της τεστοστερόνης και την ποιότητα του σπέρματος σε στείρους άνδρες. Μελέτη της σπερματογενούς δράσης του εκχυλίσματος ρίζας Ashwagandha (Withania somnifera) σε άνδρες με ολιγοσπερμία έδειξε αύξηση 167% στον αριθμό των σπερματοζωαρίων, αύξηση 53% στον όγκο σπέρματος, 57% αύξηση της κινητικότητας του σπέρματος και 17% αύξηση των επιπέδων τεστοστερόνης στον ορό 90 ημέρες μετά την έναρξη της θεραπείας. Κλινικές μελέτες σε άνδρες και γυναίκες με χρόνιο στρες δείχνουν ότι η Ashwagandha μειώνει τα επίπεδα άγχους ήδη μετά από 30 ημέρες χορήγησης και ακόμη περισσότερο μετά από 60 ημέρες χορήγησης.

   Mucuna pruriens, το προσαρμογόνο φυτό με επίδραση στη γονιμότητα

   Το Mucuna pruriens (βελούδινο φασόλι), είναι ένα φυτικό εκχύλισμα που συγκαταλέγεται μεταξύ των σημαντικότερων υπερτροφών. Διαθέτει τονωτικές, ενισχυτικές και αφροδισιακές ιδιότητες. Κλινικές μελέτες σε υπογόνιμους άνδρες έδειξαν ότι ο αριθμός και η κινητικότητα των σπερματοζωαρίων ανακτήθηκαν σημαντικά μετά τη χορήγηση Mucuna pruriens για 3 μήνες. Το εκχύλισμα από το φυτό Mucuna pruriens έχει ένα βιοχημικό προφίλ, που περιέχει ένα πλήθος δραστικών συστατικών, όπως η νικοτίνη, η σεροτονίνη και ίσως το σημαντικότερο, την L-ντόπα (ή L-υδροξυφαινυλαλανίνη) – ο κύριος πρόδρομος του νευροδιαβιβαστή ντοπαμίνη. Το Mucuna pruriens χρησιμοποιείται επιπρόσθετα: Για την αποκατάσταση της ερωτικής επιθυμίας αυξάνοντας τα επίπεδα τεστοστερόνης και της ντοπαμίνης. Για την υποστήριξη σε περιπτώσεις στειρότητας ανδρών και γυναικών (αυξάνοντας τον αριθμό των σπέρματος και ενθαρρύνοντας της ωορρηξία). Για την βελτίωση της ψυχικής εγρήγορσης, του κινητικού συντονισμού και σε συνθήκες απάθειας.

   Η αντιοξειδωτική δράση της Ασταξανθίνης
   Η Αstaxanthin είναι ένα καροτενοειδές που ανήκει στην υποκατηγορία της ξανθοφύλλης. Τα φύκια Hearmatococcus Pluvialis έχουν τη υψηλότερη βιοδιαθέσιμη ποσότητα ασταξανθίνης. Η Ασταξανθίνη ονομάζεται συχνά ως “ο βασιλιάς των καροτενοειδών” λόγω της φήμης της ως ενός από τα πιο ισχυρά αντιοξειδωτικά που βρίσκονται στη φύση καθιστώντας την ιδανική για τα οφέλη που σχετίζονται με την υγεία. Το σώμα μας δεν μπορεί να παράγει ασταξανθίνη μόνο του, πράγμα που σημαίνει ότι πρέπει να λαμβάνεται μέσω τροφών ή συμπληρωμάτων διατροφής. Η ασταξανθίνη έχει ισχυρή αντιφλεγμονώδη δράση. Μια πιλοτική, διπλή τυφλή μελέτη που χρησιμοποιήσε την ασταξανθίνη, ανέφερε σημαντική μείωση στις ελεύθερες ρίζες οξυγόνου στο σπέρμα και μείωση της αναστολίνης B στον ορό, η οποία σχετίζεται με βελτιωμένη κινητικότητα και μορφολογία των σπερματοζωαρίων. Αυτές οι παράμετροι συσχετίστηκαν με υψηλότερα μηνιαία (23,1%) και συνολικά (54,5%) ποσοστά εγκυμοσύνης σε σχέση με το εικονικό φάρμακο (11,1% και 3,6%). Ας σημειωθεί ότι η αυξημένη αναστολίνη Β αναστέλλει την ορμόνη διέγερσης και καταστέλλει τη σπερματογένεση.
   Milk thistle, για αποτοξίνωση και ηπατοπροστασία

   Το Γαϊδουράγκαθο-Milk thistle (Silybum marianum) είναι ένα πολυετές βότανο του οποίου οι σπόροι περιέχουν σιλυμαρίνη, μια ομάδα ενώσεων που λέγεται ότι έχουν αντιοξειδωτικά και αντιφλεγμονώδη αποτελέσματα. Το γάλα γαϊδουράγκαθου (Milk thistle) έχει χρησιμοποιηθεί από την εποχή της αρχαιότητας για τη θεραπεία διαταραχών του ήπατος και της χοληδόχου κύστης, συμπεριλαμβανομένων της ηπατίτιδας, της κίρρωσης και του ίκτερου. Σήμερα, το γάλα γαϊδουράγκαθου αναγνωρίζεται κυρίως ως θεραπευτικό και ηπατοπροστατευτικό, ειδικά σε περιπτώσεις κίρρωσης, χρόνιας ηπατίτιδας, κατανάλωσης αλκοόλ και έκθεσης σε περιβαλλοντικές τοξίνες. Υπάρχουν αποδείξεις ότι το γάλα γαϊδουράγκαθου είναι ηπατοπροστατευτικό μέσω αντιοξειδωτικής δράσης, αποκλεισμού τοξινών στο επίπεδο της μεμβράνης, αυξημένης πρωτεϊνικής σύνθεσης, αντιφλεγμονώδους δράσης και πιθανών ανοσορρυθμιστικών επιδράσεων. Η αποβολή των τοξινών από το συκώτι και η ρύθμιση του μεταβολισμού επηρεάζουν θετικά την ανδρική γονιμότητα.

   Επιπρόσθετα, το προιόν Origen male fertility περιέχει N-Acetyl L-carnitine. Στο σώμα, η ακετυλο-L-καρνιτίνη παράγεται από L-καρνιτίνη. Η L-καρνιτίνη είναι ένα παράγωγο ενός αμινοξέος. Η L-καρνιτίνη και η ακετυλο-L-καρνιτίνη χρησιμοποιούνται για να βοηθήσουν το σώμα να μετατρέψει το λίπος σε ενέργεια. Η χορήγηση της καρνιτίνης σε άτομα με ασθενές σπέρμα βελτιώνει πολλές παραμέτρους του σπέρματος, όπως τη συγκέντρωση, τον αριθμό, την κινητικότητα καθώς και τη μορφολογία των σπερματοζωαρίων. Η L-ακετυλοκαρνιτίνη, μάλιστα, έχει καλύτερα αποτελέσματα στην αύξηση της κινητικότητας του σπέρματος με την L-καρνιτίνη.