Relief

Φυσικό συμπλήρωμα διατροφής με κουρκουμίνη και boswellia με ισχυρή παυσίπονη και αντιφλεγμονώδη δράση.

Βοηθάει στην αντιμετώπιση του φλεγμονώδους πόνου:

 • Οστεοαρθρίτιδα (ΟΑ)
 • Ρευματοειδή αρθρίτιδα (RA)
 • Μυοσκελετικούς πόνους
 • Δυσμηνόρροια
 • Φλεγμονώδη Νόσο του εντέρου
 • Βροχικό Άσθμα

Αποδεδειγμένα οφέλη κουρκουμίνης για την υγεία

Η κουρκουμίνη μπορεί να έχει αντιφλεγμονώδη, αντικαρκινικά, αντιοξειδωτικά και άλλα οφέλη. Η κουρκουμίνη μπορεί να είναι το πιο αποτελεσματικό συμπλήρωμα διατροφής που υπάρχει. Πολλές μελέτες υψηλής ποιότητας δείχνουν ότι η κουρκουμίνη έχει σημαντικά οφέλη για το σώμα και τον εγκέφαλο

Τι είναι ο κουρκουμάς και η κουρκουμίνη;

Ο κουρκουμάς χρησιμοποιείται στην Ινδία εδώ και χιλιάδες χρόνια τόσο ως μπαχαρικό όσο και ως φαρμακευτικό βότανο. Πρόσφατα, η επιστήμη άρχισε να υποστηρίζει τους παραδοσιακούς ισχυρισμούς ότι ο κουρκουμάς περιέχει ενώσεις με φαρμακευτικές ιδιότητες. Αυτές οι ενώσεις ονομάζονται κουρκουμινοειδή. Το πιο σημαντικό από αυτά είναι η κουρκουμίνη. Η κουρκουμίνη είναι το κύριο ενεργό συστατικό του κουρκουμά. Έχει ισχυρή αντιφλεγμονώδη δράση και είναι πολύ ισχυρό αντιοξειδωτικό. Η κουρκουμίνη απορροφάται ελάχιστα στην κυκλοφορία του αίματος. Προκειμένου να δούμε τα πλήρη αποτελέσματα της κουρκουμίνης, η βιοδιαθεσιμότητα της (ο ρυθμός με τον οποίο το σώμα σας απορροφά μια ουσία) πρέπει να βελτιωθεί. Βοηθάει η κατανάλωση της με μαύρο πιπέρι, που περιέχει πιπερίνη. Η πιπερίνη είναι μια φυσική ουσία που ενισχύει την απορρόφηση της κουρκουμίνης κατά 2.000%. Στην πραγματικότητα, τα καλύτερα συμπληρώματα κουρκουμίνης,όπως το relief, περιέχουν πιπερίνη, και αυτό τα καθιστά σημαντικά πιο αποτελεσματικά.

1. Η κουρκουμίνη είναι μια φυσική αντιφλεγμονώδης ουσία

Σχετίζεται με μια σειρά από παθήσεις και ασθένειες όπως:

 • καρδιακή ασθένεια
 • καρκίνο
 • μεταβολικό σύνδρομο
 • ασθένεια Αλτσχάϊμερ
 • διάφορες εκφυλιστικές καταστάσεις

Η κουρκουμίνη μπορεί να καταστείλει πολλά μόρια που είναι γνωστό ότι παίζουν σημαντικό ρόλο στη φλεγμονή, αλλά η βιοδιαθεσιμότητά της πρέπει να ενισχυθεί. Το relief περιέχει πιπερίνη που αυξάνει την βιοδιαθεσιμότητα της κουρκουμίνης μέχρι 2,000%

2. Η κουρκουμίνη μπορεί να αυξήσει την αντιοξειδωτική ικανότητα του σώματος
Η οξειδωτική βλάβη περιλαμβάνει ελεύθερες ρίζες και πιστεύεται ότι είναι ένας από τους μηχανισμούς πίσω από τη γήρανση και πολλές ασθένειες. Τα αντιοξειδωτικά είναι ωφέλιμα επειδή προστατεύουν τον οργανισμό από τις ελεύθερες ρίζες. Η κουρκουμίνη είναι ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό που μπορεί να εξουδετερώσει τις ελεύθερες ρίζες λόγω της χημικής της δομής. Επιπλέον, μελέτες υποδεικνύουν ότι η κουρκουμίνη μπορεί να εμποδίσει τη δράση των ελεύθερων ριζών και μπορεί να διεγείρει τη δράση άλλων αντιοξειδωτικών.
3. Η κουρκουμίνη ως ανακούφιση από τον πόνο
Σε κλινικές μελέτες, η αντιφλεγμονώδης δράση της κουρκουμίνης φαίνεται να βοηθά στη βελτίωση της ρευματοειδούς αρθρίτιδας, της μετεγχειρητικής φλεγμονής, της νόσου του Crohn, της ελκώδους κολίτιδας, του συνδρόμου ευερέθιστου εντέρου και του έλκους του στομάχου

Οι ασθενείς με αρθρίτιδα ανταποκρίνονται καλά στα συμπληρώματα κουρκουμίνης. Η αρθρίτιδα είναι μια κοινή διαταραχή που χαρακτηρίζεται από φλεγμονή των αρθρώσεων. Πολλές μελέτες δείχνουν ότι η κουρκουμίνη μπορεί να βοηθήσει στη θεραπεία των συμπτωμάτων της αρθρίτιδας και, σε ορισμένες περιπτώσεις, είναι πιο αποτελεσματική από τα αντιφλεγμονώδη φάρμακα

4. Η κουρκουμίνη μπορεί να βοηθήσει στην καταπολέμηση εκφυλιστικών διεργασιών στον εγκέφαλο

Η κουρκουμίνη μπορεί να ενισχύσει τα επίπεδα της ορμόνης του εγκεφάλου BDNF (νευροτροφικός παράγοντας που προέρχεται από τον εγκέφαλο), η οποία αυξάνει την ανάπτυξη νέων νευρώνων. Πολλές κοινές διαταραχές του εγκεφάλου έχουν συνδεθεί με μειωμένα επίπεδα πρωτεΐνης BDNF, συμπεριλαμβανομένης της κατάθλιψης και της νόσου του Αλτσχάιμερ. Είναι ενδιαφέρον ότι οι μελέτες έχουν βρει ότι η κουρκουμίνη μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα του BDNF στον εγκέφαλο. Κάνοντας αυτό, μπορεί να είναι αποτελεσματική στην καθυστέρηση ή ακόμη και στην αναστροφή πολλών εγκεφαλικών ασθενειών και των μειώσεων της εγκεφαλικής λειτουργίας που σχετίζονται με την ηλικία. Μπορεί επίσης να βοηθήσει στη βελτίωση της μνήμης και της προσοχής, κάτι που φαίνεται λογικό δεδομένων των επιπτώσεών του στα επίπεδα BDNF.

5. Η κουρκουμίνη μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων

Οι καρδιακές παθήσεις είναι η Νο 1 αιτία θανάτου στον κόσμο. Η κουρκουμίνη μπορεί να βοηθήσει στην αναστροφή της διαδικασίας της καρδιακής νόσου. Ίσως το κύριο όφελος της κουρκουμίνης σε αυτές τις παθήσεις είναι η βελτιωση της λειτουργίας του ενδοθηλίου των αιμοφόρων αγγείων. Η ενδοθηλιακή δυσλειτουργία είναι ο κύριος μοχλός ανάπτυξης καρδιακής νόσου. Αρκετές μελέτες υποδεικνύουν ότι η κουρκουμίνη μπορεί να οδηγήσει σε βελτιώσεις στην υγεία της καρδιάς . Επιπλέον, η κουρκουμίνη μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της φλεγμονής και της οξείδωσης, η οποία μπορεί να παίξει ρόλο στις καρδιακές παθήσεις. Σε 121 ασθενείς που υποβλήθηκαν σε χειρουργική επέμβαση παράκαμψης στεφανιαίας αρτηρίας, χορηγήθηκε είτε εικονικό φάρμακο είτε κουρκουμίνη λίγες ημέρες πριν και μετά την επέμβαση. Η ομάδα της κουρκουμίνης είχε 65% μειωμένο κίνδυνο να υποστεί καρδιακή προσβολή στο νοσοκομείο.

6. Η κουρκουμίνη μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη του καρκίνου
Η κουρκουμίνη επιφέρει αλλαγές σε μοριακό επίπεδο που βοηθούν στην πρόληψη και ίσως και στη θεραπεία του καρκίνου:

 • μπορεί να συμβάλλει στον θάνατο των καρκινικών κυττάρων
 • μπορεί να μειώσει τη αγγειογένεση (ανάπτυξη νέων αιμοφόρων αγγείων σε όγκους)
 • μπορεί να μειώσει τις μεταστάσεις (εξάπλωση του καρκίνου)
7. Η κουρκουμίνη μπορεί να είναι χρήσιμη στη θεραπεία της νόσου του Alzheimer

Η νόσος Alzheimer αποτελεί τον κυριότερο εκπρόσωπο μιας ομάδας νευροεκφυλιστικών νοσημάτων που προκαλούν άνοια (Dementia). Είναι η συχνότερη μορφή άνοιας σε ποσοστό 70% του συνόλου των περιστατικών.

Η κουρκουμίνη μπορεί και διέρχεται τον αιματοεγκεφαλικό φραγμό. Η λήψη κουρκουμίνης προκαλεί σημαντικά λιγότερη δημιουργία πρωτεϊνης σε περιοχές του εγκεφάλου που σχετίζονται με τη μνήμη και τα συναισθήματα. Προηγούμενες μελέτες έχουν συνδέσει την εμφάνιση της νόσου του Alzheimer με τη συσσώρευση πλακών πρωτεΐνης στον εγκέφαλο

8. Η κουρκουμίνη έχει οφέλη κατά της κατάθλιψης

Μια μελέτη σε 60 άτομα με κατάθλιψη έδειξε ότι η κουρκουμίνη ήταν εξίσου αποτελεσματική με το Prozac στην ανακούφιση των συμπτωμάτων της πάθησης.

9. Η κουρκουμίνη μπορεί να βοηθήσει στην καθυστέρηση της γήρανσης και στην καταπολέμηση των χρόνιων ασθενειών που σχετίζονται με την ηλικία
Λογω των ευεργετικών αποτελεσμάτων στην υγεία,( πρόληψη καρδιακών παθήσεων, Alzheimer’s και του καρκίνου), η κουρκουμινη συμβάλλει στη μακροζωία.

Συνοψίζοντας

Η κουρκουμίνη έχει πολλά επιστημονικά αποδεδειγμένα οφέλη για την υγεία, όπως η δυνατότητα βελτίωσης της υγείας της καρδιάς και πρόληψης του Alzheimer και του καρκίνου.

Είναι ένα ισχυρό αντιφλεγμονώδες και αντιοξειδωτικό με παυσίπονη δράση. Μπορεί επίσης να βοηθήσει στη βελτίωση των συμπτωμάτων της κατάθλιψης και της αρθρίτιδας.

Η πιπερίνη αυξάνει τη βιοδιαθεσιμότητα της κουρκουμίνης έως και 2.000%.

Β. Αποδεδειγμένα οφέλη της Boswellia serrata για την υγεία

H Boswellia, γνωστή και ως ινδικό λιβάνι, είναι ένα φυτικό εκχύλισμα που λαμβάνεται από το δέντρο Boswellia serrata. Η ρητίνη που παράγεται από εκχύλισμα boswellia έχει χρησιμοποιηθεί για αιώνες στην εναλλακτική ιατρική της Ασίας και της Αφρικής. Πιστεύεται ότι θεραπεύει χρόνιες φλεγμονώδεις ασθένειες καθώς και μια σειρά από άλλες καταστάσεις υγείας.

Μελέτες δείχνουν ότι η boswellia μπορεί να μειώσει τη φλεγμονή και μπορεί να είναι χρήσιμη στη θεραπεία για:

 • οστεοαρθρίτιδα (ΟΑ)
 • ρευματοειδή αρθρίτιδα (ΡΑ)
 • βρογχικό άσθμα
 • φλεγμονώδη νόσο του εντέρου (IBD)

Επειδή η boswellia είναι αποτελεσματικό αντιφλεγμονώδες, μπορεί να είναι ένα αποτελεσματικό παυσίπονο και μπορεί να αποτρέψει την απώλεια του χόνδρου.

Πώς λειτουργεί η boswellia

Ορισμένες έρευνες δείχνουν ότι το βοσβελικό οξύ μπορεί να αποτρέψει το σχηματισμό λευκοτριενίων στο σώμα. Τα λευκοτριένια είναι μόρια που έχουν αναγνωριστεί ως αιτία φλεγμονής. Μπορεί να προκαλέσουν συμπτώματα άσθματος. Τέσσερα οξέα στη ρητίνη boswellia συμβάλλουν στις αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες του βοτάνου. Αυτά τα οξέα αναστέλλουν την 5-λιποξυγενάση (5-LO), ένα ένζυμο που παράγει λευκοτριένιο. Το ακετυλο-11-κετο-β-βοσβελικό οξύ (AKBA) πιστεύεται ότι είναι το πιο ισχυρό από τα τέσσερα βοσβελικά οξέα.

Σε οστεοαρθρίτιδα (ΟΑ)
Σε μελέτες για την επίδραση της boswellia στην ΟΑ έχει βρεθει ότι είναι αποτελεσματική στη θεραπεία του πόνου και της φλεγμονής. Σε δημοσιευμένη μελέτη του 2003 τονίζετε ότι και τα 30 άτομα με πόνο στο γόνατο (οφειλόμενο σε ΟΑ) μετα την λήψη boswellia ανέφεραν μείωση του πόνου στο γόνατο. Ανέφεραν επίσης αύξηση της κάμψης του γόνατος και καλύτερη ικανοτητα στο να διανύουν μεγαλύτερες αποστάσεις περπατώντας. Νεότερες μελέτες υποστηρίζουν τη συνέχιση της χρήσης της boswellia για την ΟΑ. Η αύξηση της δόσης των εμπλουτισμένων εκχυλισμάτων boswellia οδήγησε σε αύξηση της φυσικής ικανότητας. Σε σύγκριση με εικονικό φάρμακο, ο πόνος στο γόνατο μειώθηκε μετά από 90 ημέρες . Η λήψη boswellia βοήθησε στη μείωση επίσης των επιπέδων ενός ενζύμου αποικοδόμησης του χόνδρου.
Σε ρευματοειδή αρθρίτιδα (ΡΑ)

Μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Journal of Rheumatology διαπίστωσε ότι η boswellia βοηθά στη μείωση του οιδήματος των αρθρώσεων στη ρευματοειδή αρθρίτιδα. Ορισμένες έρευνες υποδηλώνουν ότι η boswellia μπορεί να επηρεάσει την αυτοάνοση διαδικασία, γεγονός που θα την καθιστούσε αποτελεσματική θεραπεία για τη ρευματοειδή αρθρίτιδα. Περαιτέρω έρευνα υποστηρίζει τις αποτελεσματικές αντιφλεγμονώδεις και εξισορροπητικές ιδιότητες στο ανοσοποιητικό.

Σε φλεγμονώδη νόσο του εντέρου (IBD) με ισχυρή παυσίπονη και αντιφλεγμονώδη δράση

Λόγω των αντιφλεγμονωδών ιδιοτήτων της, η boswellia μπορεί να είναι αποτελεσματικό στη θεραπεία φλεγμονωδών ασθενειών του εντέρου όπως η νόσος του Crohn και η ελκώδης κολίτιδα. Μια μελέτη του 2001 συνέκρινε ένα εκχύλισμα boswellia με την επίδραση ενός αντιφλεγμονώδους φαρμάκου. Η μελέτη ανέφερε ότι το εκχύλισμα boswellia μπορεί να είναι αποτελεσματικό στη θεραπεία της νόσου του Crohn. Αρκετές μελέτες ανέφεραν ότι το βότανο θα μπορούσε να είναι αποτελεσματικό και στη θεραπεία της ελκώδους κολίτιδας. Τα αντιφλεγμονώδη και εξισορροπητικά αποτελέσματα της boswellia μπορούν να βελτιώσουν την υγεία του φλεγμονώδους εντέρου.

Στο βρογχικό άσθμα
Η Boswellia μπορεί να διαδραματίσει ρόλο στη μείωση των λευκοτριενίων, τα οποία προκαλούν συστολή των βρογχικών μυών. Σε μελέτη για την επίδραση του βοτάνου στο βρογχικό άσθμα διαπιστώθηκε ότι τα άτομα που έλαβαν boswellia παρουσίασαν μειωμένα συμπτώματα άσθματος και δείκτες της νόσου. Αυτό δείχνει ότι το βότανο θα μπορούσε να παίξει σημαντικό ρόλο στη θεραπεία του βρογχικού άσθματος. Η συνεχής έρευνα υπογραμμίζει τις θετικές ιδιότητες της boswellia στην εξισορρόπηση του ανοσοποιητικού και την ανακούφιση των κρίσεων άσθματος λόγω υπερβολικής αντίδρασης του οργανισμού σε περιβαλλοντικά αλλεργιογόνα.
Για τον καρκίνο

Τα βοσβελικά οξέα δρουν με διάφορους τρόπους που μπορεί να αναστείλουν την ανάπτυξη του καρκίνου. Τα βοσβελικά οξέα έχουν αποδειχθεί ότι εμποδίζουν ορισμένα ένζυμα να επηρεάσουν αρνητικά το DNA. Μελέτες έχουν επίσης βρει ότι το εκχύλισμα boswellia μπορεί να έχει θετικό ρόλο στον καρκίνο του μαστού, στην κακοήθη λευχαιμία και στον καρκίνο του εγκεφάλου. Οι μελέτες συνεχίζονται και αναδεικνύουν την αντικαρκινική δράση του boswellia.

Δοσολογία

Οι γενικές οδηγίες δοσολογίας προτείνουν τη λήψη 300–500 mg (mg) από το στόμα δύο έως τρεις φορές την ημέρα. Η δόση μπορεί να χρειαστεί να είναι υψηλότερη για το IBD. Το αμερικανικό Ίδρυμα Αρθρίτιδας πρότεινε 300–400 mg τρεις φορές την ημέρα.

Το εκχύλισμα Boswellia μπορεί να διεγείρει τη ροή του αίματος στη μήτρα. Επομένως μπορεί να επιταχύνει την εμμηνορροϊκή ροή. Άλλες πιθανές παρενέργειες του boswellia περιλαμβάνουν: ναυτία, γαστρο-οισοφαγική παλινδρόμηση, διάρροια ή δερματικά εξανθήματα. Το εκχύλισμα boswellia μπορεί επίσης να αλληλεπιδράσει με φάρμακα, όπως η ιβουπροφαίνη, η ασπιρίνη και άλλα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα (ΜΣΑΦ).